
02/01/2025 av Odd Grann 0 Kommentarer
Nyttårstalen
Statsminister Støres nyttårstale: Beredskapstiltak for eldres pårørende
Ved utgangen av fjoråret var budskapet fra våre øverste politiske myndigheter klart: Eldre skal bli boende hjemme, og pårørende skal ta ansvaret for omsorg og pleie i hjemmet. Dette er en beskjed som har skapt usikkerhet og bekymring blant hundretusenvis av eldre og deres pårørende.
Statsministerens nyttårstale, som for øvrig hadde et sterkt fokus på ungdommen i landet, nevnte ikke denne problemstillingen med ett ord. Selv om prioriteringen av ungdom er forståelig fra et politisk perspektiv, er det vanskelig å akseptere at en så stor og sårbar gruppe som eldre og deres pårørende forblir uten tilsvarende oppmerksomhet og tiltak.
Den demografiske utfordringen
Organisasjonen "Ja til eldre" forstår de politiske vedtakene om eldreomsorg ut fra en voksende demografisk utfordring. Antallet personer i 80-årene forventes å øke med 250 000 de kommende årene. Denne utviklingen er allerede merkbar. Selv om medisinske framskritt har gitt mange av oss bedre helse og lengre liv, er det uunngåelig at aldringsprosessen medfører helsemessige utfordringer. Dette legger et økende press på et allerede underbemannet helsevesen.
Mangelen på helsepersonell er allerede katastrofal. Helseministeren har varslet at behovet for helsearbeidere vil øke med 180 000 i årene fremover. I tillegg er det akutt mangel på sykehjemsplasser. I Oslo alene vil det mangle 2100 plasser, og kun én ny institusjon er under bygging.
Konsekvenser av dagens politikk
Alle eldre og deres pårørende må derfor være forberedt på konsekvensene av dagens vedtak. Situasjonen kan medføre psykiske lidelser som en første og sannsynlig konsekvens for mange, både blant eldre og deres pårørende. Undermanning og manglende sykehjemsplasser har allerede fått store konsekvenser for livskvaliteten til de involverte.
Det er myndighetenes ansvar å legge til rette for trygghet, som kanskje er den viktigste delen av livskvaliteten for eldre. Dersom flere eldre skal bo hjemme, må dette skje under betryggende forhold. Det innebærer tilrettelegging og økonomisk støtte, noe staten har plikt til å sikre.
Et symbolsk krav om handling
For å påminne Statsministeren om denne utfordringen har "Ja til eldre" sendt ham en liten pin med en vakker forglemmegei i lyseblått, hvitt og gull, som et symbol på alle eldres behov for å bli sett og hørt. Dette er en påminnelse om at over 1 million eldre og deres pårørende venter på at myndighetene tar sitt ansvar.
Løsninger for fremtiden
"Ja til eldre" har beredskapsplaner for å møte situasjonen. Dette inkluderer tiltak som:
Økt støtte til hjemmeomsorg, slik at pårørende kan avlaste helsevesenet.
Utvidelse av dagtilbud og avlastningstilbud.
Prioritering av bygging av nye sykehjem og rekruttering av helsepersonell.
Våre medlemmer er allerede informert om disse planene, og ytterligere informasjon vil bli delt fortløpende.
Vi oppfordrer Statsministeren og regjeringen til å gå i dialog med oss og andre aktører for å sikre verdigheten til våre eldre og tryggheten til deres pårørende. Sammen kan vi finne løsninger som gir eldre et godt og verdig liv, uansett hvor de bor.
Oslo, 1. januar 2025
Odd Grann
Leder av Foreningen a til eldre
Kommentarer
Skriv en kommentar